Νεο Δωματιο AGRYPNIA

Το Apocalypse ολοκλήρωσε το ταξίδι του
εδώ και καιρό
Το ταξίδι ήταν έναυσμα για κάτι καινούριο
Το καινούριο ειχε ξεκινήσει να ετοιμάζεται
Τις ετοιμασίες σταμάτησε ο γλυκούλης Covid-19
O covid-19 έφερε την καραντίνα
Η καραντίνα έφερε εσωστρέφεια
Η εσωστρέφεια έφερε σκέψη
Η σκέψη έφερε δημιουργία
Και η δημιουργία είναι η "AGRYPNIA"

 Η αγρύπνια του νεκρού 

Μόλις οι παρευρισκόμενοι διαπιστώνουν ότι ο άνθρωπός τους είναι νεκρός, ανοίγουν κατευθείαν τα παράθυρα, για να μπει καθαρός αέρας και να φύγει το κακό.

Κάποιος, που ανήκει στο στενό οικογενειακό περιβάλλον, σκεπάζει τα μάτια με τα χέρια του και σιγά - σιγά κατεβάζει τα βλέφαρα ως το τέλος.

Φράζουν το στόμα, τη μύτη και τα αυτιά με βαμβάκι, που θα απορροφάει τυχόν "υγρά" που "βγάζει" ο νεκρός.

Με πανί βρεγμένο με κρασί καθαρίζουν ολόκληρο το σώμα.

Στο ντύσιμο ακολουθείται συγκεκριμένη σειρά: πρώτα του φοράνε το σάβανο, μετά τα εσώρουχα, που πρέπει να είναι καινούρια και αφόρετα, ύστερα παντελόνι ή φούστα, ανάλογα με το φύλο του νεκρού, πουκάμισο ή μπλούζα και τέλος κάλτσες και παπούτσια.

Σταυρώνουν τα χέρια, με το δεξί από πάνω, και τα δένουν με λευκό μαντίλι.

Με άλλο λευκό μαντίλι σφίγγουν το κεφάλι με το πηγούνι, για να κλείσει καλά το στόμα.

Με λευκές πετσέτες σκεπάζουν τους καθρέπτες και κάθε γυαλιστερή επιφάνεια, καθώς και τις φωτογραφίες εκτός από αυτήν του νεκρού.

Στη συνέχεια ισιώνουν τα πόδια, διορθώνουν τυχόν ατέλειες στο ντύσιμο και πριν "κρυώσει" τον τοποθετούν στο φέρετρο, που πρέπει να έχει σχήμα "βάρκας" για το πέρασμα στον "άλλο κόσμο", και να είναι φτιαγμένο από ντόπιο ξυλουργό.

Το φέρετρο το τοποθετούν πάνω σε μεγάλο τραπέζι ή πάνω σε δύο καρέκλες και κάτω από αυτό στρώνουν ένα χωριάτικο χαλί (αντρομίδα).

Άφθονα λουλούδια καλυπτουν σιγά - σιγά το σώμα, το οποίο θυμιατίζουν με λιβάνι συχνά, ενώ κοντά στο κεφάλι καίνε τα κεριά που άναβαν όσοι έρχονται να τον αποχαιρετήσουν. Το κεφάλι του νεκρού "βλέπει" πάντα την ανατολή.

Το ξενύχτισμα , η "αγρύπνια", γίνεται με σκοπό να "κρυώσει" καλά το σώμα, μήπως και ξαναζωντανέψει, αφού μπορεί να παρουσιαστεί το φαινόμενο της νεκροφάνειας. Συμμετέχουν στενοί συγγενείς, φίλοι και γείτονες, οι οποίοι εκδηλώνουν τη συντριβή τους με γοερό κλάμα, ξεφωνητά και μοιρολόγια. Όσοι δεν εκδηλώνουν έντονα τη λύπη τους θεωρούνται σκληροί και αναίσθητοι! Όλη τη νύχτα το πρόσωπο του νεκρού σκεπάζεται με το σάβανο ή με ένα κομμάτι τούλι.